Знаете ли, че за производството на 1 кг. пармезан са необходими 16 литра краве мляко? Оформените пити се накисват за близо месец в специални разтвори. След това се преместват да зреят върху дървени рафтове на определена температура и влажност на въздуха до пълна готовност.

 

1. Големите пити пармезан се обръщат периодично и по тях се удря с чук, за да се изследва звукът. Именно по него се познава хубавото сирене. Следи се дали във вътрешността му има кухини, които не са желателни. Ако има такива, питата се определя като некачествена. Следователно отива за настъргване и се продава в мляно състояние. Само качественият Пармиджано-Реджано (каквото е истинското име на пармезана) се продава на цели парчета.

2. Една средна пита хубав пармезан достига тегло от около 30 - 36 кг.

3. Можете да познаете качествения пармезан по цвета. Той трябва във вътрешността си да варира от слонова кост до жълт и оранжев. 

4. Пармезанът е едновременно десертно и трапезно сирене.

5. Пармезанът е много лесно смилаем. 100 грама от него се храносмилат за 45 минути, докато 100 грама месо – за 4 часа. В същото време в 100 грама от сиренето се съдържат протеини колкото при 185 грама телешко, 225 грама пъстърва и 190 грама свинско.