Толкова хора по света са лудо влюбени в сушито, че през последните години източният деликатес стана особено популярен и у нас. Съществуват обаче някои малко известни факти за него, които едва ли сте чували. Нека видим какви са!

1. Сушито не е японско ястие. Изненада! Произходът му е от полуостров Индокитай, където хората по поречието на река Меконг са хапвали от него преди 2 000 години. 
2. Традиционният начин за ядене на суши е с ръце, а не с клечки. 
3. Най-скъпата цена, плащана някога за суши, е 1.8 милиона долара. Японски бизнесмен си купил 222 килограма суши от рядката риба червен тон.
4. Преди само десетилетие било забранено на жените в Япония да приготвят суши. Смятало се, че гримовете им променят мириса на храната, а по-високата телесна температура на дамите "разваля" вкуса на рибата.
5. Сушито първоначално е било метод за консервиране на риба. След това хората започнали да го консумират с ориз.
6. Във Ванкувър има компания, която предлага суши, сервирано върху голи женски тела. С "моделите" не бива да се говори, те не се докосват и не са приети непристойни жестове и коментари.
7. Суши майсторите в Япония преминават 5-годишен обучителен курс. През първите две години се специализират в приготвянето на ориза, а в останалите три - в техниките за обработка на рибата. 
8. Днес една от най-често използваните риби в приготвянето на суши е сьомгата. В рецептите за приготвяне обаче тя е въведена след 1980 г.
9. Знаете ли, че има суши с риба „фугу" - една от най-смъртоносните риби в света? За да бъдат сертифицирани за работа с нея, готвачите трябва да преминат много строго обучение, което включва и яденето на тази риба. В продължение на векове е имало закон, гласящ, че императорът не може да яде „фугу", заради риска от отравяне.
10. Сушито, което познаваме в сегашния му вид, е измислено от Ханая Хохей през XIX век.

Ако обичате да хапвате суши, можете да намерите богато разнообразие в менюто на всички обекти от веригата "Raffy Bar & Gelato".